Apadrina l'Orgue

Barcelona estrena el seu millor orgue coincidint amb les Festes de La Mercè

El nou orgue de La Mercè, construït pel taller del mestre orguener Gerhard Grenzing, permetrà abordar amb una acústica òptima repertori d'entre el segle XVI i el XXI, com quedarà demostrat en el programa del Festival inaugural que tindrà lloc els dies 21, 22 i 23 de setembre, amb concerts de tres organistes de reconegut prestigi.


15/09/2018
Barcelona estrena el seu millor orgue  coincidint amb les Festes de La Merc

Coincidint amb les Festes de La Mercè, la basílica de la Patrona de Barcelona estrenarà el seu nou orgue, un instrument monumental que omple un buit en el panorama musical de la ciutat. El nou orgue de La Mercè, construït pel taller del mestre orguener Gerhard Grenzing, permetrà abordar amb una acústica òptima repertori d’entre el segle XVI i el XXI, com quedarà demostrat en el programa del Festival inaugural que tindrà lloc els dies 21, 22 i 23 de setembre, amb concerts de tres organistes de reconegut prestigi. El dia 24, festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, se celebrarà la primera missa solemne acompanyada pel nou instrument. Totes aquestes activitats seran gratuïtes, amb l’objectiu que totes les ciutadanes i ciutadans que ho desitgin puguin comprovar en persona, durant les Festes de La Mercè, la qualitat d’aquest nou instrument.


            El primer concert del Festival inaugural, divendres dia 21, el protagonitzarà un dels màxims valors de l’orgue a Europa, el francès d’ascendència basca Thomas Ospital, cotitular d’un dels orgues més importants de París, el de la basílica de Saint Eustache, i organista resident a l’auditori de Radio France, on ofereix assíduament amb un altre orgue Grenzing estrenat fa menys de tres anys. En el seu repertori inclourà algunes de les especialitats: Bach, Liszt, Duruflé i improvisacions. Dissabte serà el torn de Maria Nacy, amb un programa dedicat íntegrament a Bach. El Festival inaugural el clourà la veterana Montserrat Torrent, que amb 92 anys segueix activa i ha estat mestra de més d’una generació que inclou els organistes espanyols més prestigiosos del panorama actual. Proposa un programa agosarat que inclou obres d’entre els segles XVI i XX.

            El nou orgue de La Mercè es va començar a gestar fa tres anys, i s’ha estat construint al taller Grenzing durant els darrers dos. Amb ell, es recuperar el paper capdavanter que la basílica de La Mercè va tenir durant segles com a focus cultural i la tradició organística del centre, que es remunta al segle XV i que sempre havia estat vinculada als grans noms de l’orgueneria europea. Aquesta tradició, estroncada a causa de la guerra civil espanyola, es recupera ara amb un instrument únic a la ciutat per les seves prestacions, la seva dimensió, la seva capacitat i per l’acústica de l’església que l’acull.
 
Característiques del nou orgue

            L’orgue de La Mercè el conformen aproximadament 2.800 tubs (per posar un exemple, són gairebé el doble dels que té l’orgue de la Sagrada Família), 3 teclats i pedaler, i 40 registres diferents. Dos registres més estan pendents de finançament i la seva instal·lació definitiva dependrà dels apadrinaments i els patrocinis que s’aconsegueixin en els propers dies. La Germandat ha volgut fer un esforç perquè apadrinar un tub del nou orgue sigui a l’abast de moltes persones de la ciutat que estimen la cultura, ja que a partir de 50€ es pot ser padrí d’un tub en concret, amb un certificat que ho acredita i a més el nom de la persona apareixerà en el llistat de padrins que podran veure tots els visitants de la basílica. Les diverses modalitats arriben fins als 3.000€ i permeten apadrinar més d’un tub cas que famílies, empreses o particulars vulguin fer aportacions més grans. Tots els detalls de la campanya es poden consultar a la web de l’orgue, http://orgue.basilicadelamerce.com/

            El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Bancària ʺla Caixaʺ, que ha invertit 670.000€ en la construcció del nou orgue. Aquesta aportació ha estat decisiva i s’emmarca en la voluntat d’aquesta organització de donar suport a projectes que serveixin per donar a conèixer la música i posar-la de nivell a l’abast de tots els públics, divulgar la cultura i fer-la més propera. A més, en tractar-se d’un projecte capdavanter i emblemàtic per a la ciutat, l’Ajuntament s’hi ha afegit amb una aportació de 80.000€ més. Més d’un centenar de padrins s’han unit als esforços per finançar l’instrument, i el seu nom constarà en els plafons que s’instal·laran al costat de l’orgue, com a reconeixement al seu esforç. 
Basílica de la Mercè

Telèfon: 933 190 190
orgue@basilicadelamerce.com
Pl. de la Mercè, 1, Barcelona
 
Newsletter
 
 
Follow us