Apadrina l'Orgue

Història de l'orgue a La Mercè (I). Els inicis

Notes bibliogràfiques, a càrrec de Mª Luisa Camarero Roca, membre de la Germandat de la Mare de Déu de la Mercè i benèvola de la Basílica


16/11/2017
Histria de l\'orgue a La Merc (I). Els inicis
La primera notícia trobada  referent a orgues i orgueners de l’església  és que Fra Pau Rosselló, religiós de l’orde de Predicadors, resident al convent de Santa Caterina, el dia 12 de novembre de 1482 reclama dotze lliures barcelonines a compte d’un “organet” fet per a l’església del convent de la Mare de Déu de la Mercè.

Anys més tard, Joan Ferrando (actiu entre 1507 i  1519), mestre d’orgues natural de Girona, en construeix un altre al 1510. (Madurell)

Situats ja al segle XVII i - segons l’historiador Louis Ausseil - és que  Josep Boscà de Seringena (1698-1757), procedent d’una família de la Cerdanya,   va acabar un orgue a l’església de la Mercè  al 1757.

Bonastre diu que a  Josep Boscà i Llorens (1734-1764), fill de Josep Boscà de Seringena s’atribueix la factura d’un nou orgue  al  1759.

En tot cas, es fa difícil admetre l’atribució de dos orgues a dos membres de la mateixa família,  acabats amb dos anys d’interval.

Alguns historiadors diuen  que  a la mateixa època es demana la intervenció   de  Jean-Pierre Cavaillé,  orguener  nascut a la regió de Gaillac (França) al 1743.  Aquest  havia après  l’ofici amb el seu oncle Joseph  amb qui  treballa   a la regió del Llenguadoc i Rosselló.


 
Basílica de la Mercè

Telèfon: 933 190 190
orgue@basilicadelamerce.com
Pl. de la Mercè, 1, Barcelona
 
Newsletter
 
 
Follow us