Història de l'orgue a La Mercè (I). Els inicis
Notes bibliogràfiques, a càrrec de Mª Luisa Camarero Roca, membre de la Germandat de la Mare de Déu de la Mercè i benèvola de la Basílica
16/11/2017
La primera notícia trobada referent a orgues i orgueners de l’església és que Fra Pau Rosselló, religiós de l’orde de Predicadors, resident al convent de Santa Caterina, el dia 12 de novembre de 1482 reclama dotze lliures barcelonines a compte d’un “organet” fet per a l’església del convent de la Mare de Déu de la Mercè.
Anys més tard, Joan Ferrando (actiu entre 1507 i 1519), mestre d’orgues natural de Girona, en construeix un altre al 1510. (Madurell)
Situats ja al segle XVII i - segons l’historiador Louis Ausseil - és que Josep Boscà de Seringena (1698-1757), procedent d’una família de la Cerdanya, va acabar un orgue a l’església de la Mercè al 1757.
Bonastre diu que a Josep Boscà i Llorens (1734-1764), fill de Josep Boscà de Seringena s’atribueix la factura d’un nou orgue al 1759.
En tot cas, es fa difícil admetre l’atribució de dos orgues a dos membres de la mateixa família, acabats amb dos anys d’interval.
Alguns historiadors diuen que a la mateixa època es demana la intervenció de Jean-Pierre Cavaillé, orguener nascut a la regió de Gaillac (França) al 1743. Aquest havia après l’ofici amb el seu oncle Joseph amb qui treballa a la regió del Llenguadoc i Rosselló.