Apadrina l'Orgue

Un orgue perdut en la guerra civil

El 1936, Barcelona va passar de tenir 70 orgues a tenir-ne 5 en només una setmana


19/07/2017
Un orgue perdut en la guerra civil
El dia 18 de juliol de 1936 hi havia a Barcelona una setantena d’orgues. Tal dia com avui, el 19 de juliol del mateix any -és a dir, l’endemà-, en quedaven només dotze. Al cap d’una setmana n’hi havia tot just cinc. De setanta orgues a cinc en només una setmana. Sense cap dubte, els mesos i anys posteriors van portar moltes més i pitjors desgràcies, però algunes pèrdues en el patrimoni artístic, arquitectònic i musical perduren encara fins als nostres dies. Barcelona mai no va tornar a ser la capital organística que havia estat.


A La Mercè es va intentar restablir la normalitat, però no va ser possible: l’orgue encarregat a Gaietà Estadella va restar inacabat a la seva mort, i així ha arribat als nostres dies.
És per això que estem treballant dur perquè d’aquí a un any Barcelona torni a tenir un orgue tan imponent com el que es va perdre l’any 36. En aquell moment, a la Basílica hi havia un instrument en què hi havien treballat Aquilino Amezúa i Jean-Pierre Cavaillé, dos orgueners d’enorme prestigi i reputació. Al 2018, gràcies a les vostres aportacions, n’estrenarem un de Gerhard Grenzing, qui assumeix la tasca -i per tant una enorme responsabilitat- de retornar l’esplendor musical a la Basílica de La Mercè.


NOTA: Les dades sobre la destrucció d’orgues durant la guerra civil s’han extret de l’estudi de J. Serra Sanmiguel y J.M. Martí Bonet Orgues i harmoniums destruïts durant la guerra civil (1936-1939) a les parròquies de la diòcesi de Barcelona (CSIC, Anuario Musical, número 57, año 2002, pp 251-275)


 
Basílica de la Mercè

Telèfon: 933 190 190
orgue@basilicadelamerce.com
Pl. de la Mercè, 1, Barcelona
 
Newsletter
 
 
Follow us